5. 6. 2011.

Постоји ли.. _?

Био је обичан .... геније

Универзитетски професор поставио је својим студентима ово питање:
Је ли Бог створио све што постоји? Један студент му је смјело одговорио:

Да, Бог је створио све што постоји!
Бог је све створио? упита професор још једном.
Да, професоре одговори студент.

Професор ће потом:
Ако је Бог створио све, онда је створио и зло. Будући да зло постоји а узевши у обзир принцип да нас одређује оно што радимо, онда је и Бог зао!

Студент је остао ћутећи, а професор је пун себе констатовао како је још једном доказао да је оно што Хришћани вјерују заправо мит.

Други је студент подигао руку и питао професора смије ли га нешто питати.
Наравно одговори професор.

Студент устане и рече:
Професоре, постоји ли хладноћа?
Какво је то питање? Наравно да постоји. Зар ти никад није било хладно?

Студенти су се захихотали на колегино питање.

Младић је одговорио:
Заправо професоре, хладноћа не постоји. Према законима физике, оно сто ми сматрамо хладноћом у стварности је одсуство топлине. Свако тијело или објект према проучавању има или преноси енергију, а топлина је оно што чини да тијело има или преноси енергију.

Апсолутна нула значи потпуну одсутност топлине, све ствари постану инертне и неспособне за реакцију на тој температури. Хладноћа не постоји. Ми смо створили ту ријеч да опишемо како се осјећамо ако немамо топлину.

Студент настави с питањем:
Професоре, постоји ли тама?
Професор одговори: Наравно да постоји.

Студент ће на то:
Опет сте у криву, професоре, ни тама не постоји. Тама је у стварности само одсуство свјетла. Свјетло можемо проучавати, али таму не. Заправо, можемо се послужити Њутновом призмом да претворимо бијело свјетло у многе боје и проучавати различите дужине свјетлосних валова за сваку боју. Не можемо мјерити таму. Најобичнија зрака свјетла може продријети у свијет таме и просвијетлити је. Како можете знати колико је одређени простор мрачан? Мјерите количину присутног свјетла. Није ли ово тачно? Тама је појам који људи користе да опишу што се догађа када нема свјетла.

На крају, младић упита: Професоре, постоји ли зло?

Сад већ помало несигуран, професор одговори: наравно, као што сам већ рекао. Видимо зло сваки дан. Најчешће у свакодневним примјерима човјекове нечовјечности према другим људима... у злочинима и насиљу широм свијета. Ове манифестације нису ништа друго него зло.

На то ће студент:
Професоре, зло не постоји, или барем не постоји по себи. Зло је једноставно одсуство Бога. Баш као и тама и хладноћа, то је појам којег су људи створили да опишу одсутност Бога. Бог није створио зло. Зло није попут вјере и љубави које постоје баш као што постоје свијетло и топлина. Зло је посљедица оног што се догоди када у човјековом срцу није назочна Божја љубав. Баш попут хладноће коју доживљавамо у одсуству топлине, или попут таме која се догађа када нема свјетла.

Професор је сјео.
Младић се звао Алберт Ајнштајн